Ремонт на предница во 100 слики

Go down

Ремонт на предница во 100 слики Empty Ремонт на предница во 100 слики

Post  Zuty on Sun Nov 22, 2009 8:43 pm

Една од поважните работи на моторциклот е амортизацијата, без квалитетна амортизација управливоста е рамна на детски точак со додаден мотор од 50 и повеќе коња ова се однесува на постари моторцикли или на моторцикли со повеќе од 40000км кај кои не е ремонтирана суспензијата. За сите заинтересирани еве како отприлика изгледа ремонт на предницата.
Отстранете го штрафот на осовината на предното тркало(нормално моторот нека биде на централниот штендер така да предното тркало ја допира земјата)
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00026ch
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00027xb

Отстранете го и штрафот од другата страна што ја држи осовината
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00028p

Сеуште не ја вадете осовината нека остане се додека не ги олабавите штрафовите што ја држат предните амортизери во трокутот.
Олабавете ги штрафовите од трокутот(стегачите на предните амортизери) само горните!
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00029q
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00030t

Истото направете го и од другата страна исто така горниот штраф.
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00031y

Отсранете го корманот(гиданот или како и да го викате)

Ремонт на предница во 100 слики Dsc00032ke

Извадете ги капачињата што сlужат како заштита на поклопецот на амoртизерите.

Ремонт на предница во 100 слики Dsc00033pt

Сега ни е пристапен поклопецот на амортизерот кој е заглавен со кружен осигурач(кај некои мотори тој е во вид на завртка и се навртува во амортизерот.
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00034zl

Внимателно притиснете го поклопецот и извадете го осигурачот(внимавајте да не отпуштите од еднаш затоа што тој ги притиска федерите и може да одлета како исфрлен од катапулт)
Вака изгледаат извадени
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00036md
Сега можете да ги извадите и федерите а можете и подоцна кога ќе ги извадите амортизерите од трокутот.
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00038xl

Отстранете ги кочниците од предните вилушки.

Ремонт на предница во 100 слики Dsc00039h

Сега можете да го отстраните и предното тркало и да ја извадите осовинката(подметнете дигалка или во мојот случај гајба под моторот со што ќе го одделите предното тркало од земјата и ќе добирте стабилно лежиште)
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00042bc

Отшрафете го браникот од предните амортизери
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00041rh

Ремонт на предница во 100 слики Dsc00043vm

Сега олабавете ги и штрафовите од долниот трокут и извлечете ги амортизерите.
Внимателно сеуште се полни со масло во нив, исцедете ги во спремна посуда .
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00045txo

Отставете ги да се исцедат добро.
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00044ev

Е сега ви нема спас, моторот ви изгледа вака.
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00046t

Кога сте веќе тука не е лошо да се проверат и подмачкаат лагерите на осовината на трокутите.
Извадете ги иструментите од држачите на горниот трокут
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00072w

Ремонт на предница во 100 слики Dsc00073t

Отшрафете го и горниот трокут
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00074hb

Ремонт на предница во 100 слики Dsc00075ca

Извадете ја бравата закачена на горниот трокут за да можете слободно да го извлечете.
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00078p

Целосно изваден време му е за фарбање...хеххе
https://redcdn.net/ihimizer/img34/2593/dsc00080ji.jpg " alt="" />
Отстранете го и резервоарот ако тоа не сте го направиле претходно
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00111l

Моторот ви е сега ваков...хихихи
Ремонт на предница во 100 слики Image001bt

Отстранете го фарот иструментите и жмигавците.

За да дојдете до лагерите отштрафете го држачот-штрафот на осовината
Ремонт на предница во 100 слики Image002tl

По отстанувањето на горниот лагер и шајбната можете да ја извлечете осовината со долниот трокут.Проверете ги лагерите од оштетување,исчистите ги добро од старата маст и нанесете нова маст темелно
Ремонт на предница во 100 слики Image004be

Истото и на горниот лагер
Ремонт на предница во 100 слики Image003nf

Конусните лагери ретко страдаат поиздржливи се и поскапи од обичните лагери(кои за жал сеуште некои од произведувачите на моторцикли ги ставаат како поефтина варијанта од фабрика)
Први страдаат лежиштата на лагерите така да ако има вдлабнувања на нив, потребно е да се сменат, ако се во добра состојба подмачкајте ги .
Ремонт на предница во 100 слики Image005t

Ако е се ОК можете да ги вратите трокутите на нивно место. Затегнете ги прво посилно за да легнат во лежиштето(неколку пати свртете ги лево десно) а потоа попуштете се додека не добиете рамномерно и релативно лесно движење на трокутот од лево на десно.

Предното тркало е извадено проверете ги лагерите, ако не се одамна сменети, сменете ги. Од десната страна на тркалото се гледа таканаречен “српски кључ” т.е. чекан тој е најчесто доволен алат за сите ваши проблеми со моторот....!
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00052j

Симнете ја кошулицата на едниот лагер за да можете да го подизвадите...тешко дека ќе можете да го избиете од лежиште додека е и другиот лагер на своето место(помеќу нив има дистанцер кој не дозволува лесен пристап)
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00055eq

Ремонт на предница во 100 слики Dsc00057q

Со малку убедување на француски јазик!
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00058ab

Сега извадете го и дистанцерот за да го избиете другиот лагер
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00059ai
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00060f

Убаво исчистете и лесно подмачкајте го лежиштето предходно оставете ги новите лагери во замрзнувач преку ноќ за да полесно ги ставите во лежиштето кое можете и да го загреете на плинско решо за кафе или со бренер ако имате за да се рашири и полесно за да влезе новиот лагер(замрзнатиот!) убедете го лагерот дека е подобро за него да влезе на место...
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00065jl

Ремонт на предница во 100 слики Dsc00069z

Употребете го и стариот лагер да потчукнете за да целосно легне новиот
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00067mm

И еве го...
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00071uf

Истата процедура и за другиот лагер, не заборавајте да го ставите дистанцерот помеѓу!!!!!! И подмачкајте ги лесно од надвор.

Сега назад кај амортизерите , одрштрафете го штрафот на дното на амортизерот за да можете да ги оделите внатрешните цевки од надворешните
Ремонт на предница во 100 слики Image012yg

Ремонт на предница во 100 слики Dsc00049bm

Извадете го дамперот на масло(регулатор на повраток на компресијата на амортизерот)
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00048q

Извадете го осигурачот на семерингот
Ремонт на предница во 100 слики Image016c

Со силно потегнување оделете ги цевките една од друга за ова ви треба менгеме, користете го упатсвото за поправање на мотороциклот за коректна процедура затоа што постапката се разликува од моторцикл до моторцикл(користете го обилно вашето познавање на францускиот јазик и повикајте се на Македонското божество Веди)
Ремонт на предница во 100 слики Dsc00047fr


Е сега со новите набавени делови( семеринзи,шајбни, тефлонски и бакарни пиксни како и дополнителни потрошни делови и масло) пристапете кон составувањето

Ремонт на предница во 100 слики Image007qh

Сменете го пластичното прстенче на дамперот
Ремонт на предница во 100 слики Image021ly
Тефлонские пиксни, препорачано е кај повеќето моторцикли да се менуваат заедно со семеринзите, за шал тоа кај нас не се практикува???? Демек нема везе ..Не знаат јапанците...можело и без тоа...
Долната
Ремонт на предница во 100 слики Image020j

И горната
Ремонт на предница во 100 слики Image017n

Склопете го дамперот и заштрафете го назад на местото од каде го извадивте
Ремонт на предница во 100 слики Image011k

Ремонт на предница во 100 слики Image007ej

Наместете го семерингот на внатрешната цевка и подмачкајте го лесно од надвор.
Притиснете го до неговото лежиште во надворешната цевка и со помош на цебка со приближно негов дијаметар натиснете го да легне целосно во лежиштето
Ремонт на предница во 100 слики Image022w

Ремонт на предница во 100 слики Image014qa

Ремонт на предница во 100 слики Image025yq

Ставете ја шајбната и осигурачот
Ремонт на предница во 100 слики Image016c

Ставете масло во вилушката спрема количината и вискозитетот пропишана во упатсвото за моторот. Кај мене ставив масло 15w на 145мм од врвот на целосно потисната вилушка без федери во неа.. додека ставате масло на неколку пати пумпајте за да влезе маслото секаде и за да правилно ја дозирате количината на масло.
Ремонт на предница во 100 слики Image018qy

И федерите..во мојот случај нови прогресив федери.
Ремонт на предница во 100 слики Image026t

Натиснете го поклопесот или штрафот во внатрешните цевки, ставете осигурачот и тоа е тоа...
Ремонт на предница во 100 слики Image027e

Е допрва сега ве чека работа...све да вратите на место по обратна постапка..

Благодарам за вниманието....!!!!!!!!!

Zuty

Number of posts : 9
Age : 49
Registration date : 2009-10-03

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum