Скопска Црнагора... 7.01.2010

Go down

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Empty Скопска Црнагора... 7.01.2010

Post  dvormak on Thu Jan 07, 2010 10:30 pm

Христос се роди... навистина се роди !
Прекрасен Божиќен ден, лето 2010-то..
По цел ден натаму-наваму низ дома...
Откако огреа сонцето после краткиот пладневен дожд, срцево не издржа... се облеков, ја јавнав верната Јawa и се упатив кон едно место, кое ми го препорачаа пријателите- Манастирот Св. Никита во с. Горњани на Скопска Црнагора.

Поаѓајки од дома, патот меводеше низ Битпазар, Чаир и Бутел. Потоа по коцката према Мирковци и Бањани, Чучер, Горњани... итн...
Скопска Црнагора... 7.01.2010 Ruta

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010004

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010005

Како возев се погоре и погоре, зд мене остануваше смогливата скопска котлина...

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010006

Немајки кого да прашам, едноставно се упатив кон едно (како што мислев) манастирче кое се гледаше...

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010010

Селцето беше многу интересно и живописно... од преубави нови вили, до куќи заборавени од времето...

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010007

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010009

Мала пауза крај селската чешма, колку да се завртам околу себе и да дозам каде се наоѓам...

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010012

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010013

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010016

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010024

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010023

Како што пишува, се наоѓав во с. Чучер.
Продолжувам уште малку по патот кој води право во капијата на црквата св. Тројца...

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010014

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010025

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010017

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010018

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010019

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010020

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010021

На искачање ме пресретна еден од жителите, кој ме упати кон манастирот св. Никита. По пат, воодушевен од глетката, повторно застанувам на поило Smile ...

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010029

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010028

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010027

Продолжувајки нагоре, навистина се среќаваат прекрасни глетки на котлината и ближните села...

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010030

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010031

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010032

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010033

И така стигнав и до манастирот св. Никита во с. Горњани...

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010034

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010035

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010036

Мојот фотоапарат вознемири една тетка која седеше со уште неколку луѓе во конаците. Убаво ја поздравив, и го честитав Божиќниот празник и и се извинив зошто претходно не прашав дали е дозволено сликањето. Го прифати моето извинување и ме замоли повеќе да не сликам внатре во манастирскиор комплекс, што и го испоштував. И понудив дури и да ги избришам двете (претходни) слики, но рече дека не е проблем и не мора.
Се поздравивме убаво и си продолжив по патот...
Најпрвин уште некоја слика на оклината на манастирот (надвор од ман. комп.)...

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010039

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010040

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010041

Некако времето беше преубаво за возење и едноставно не ми се враќаше назад, па решив да продолжам понатаму, погоре и погоре...

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010042

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010043

После неколку км. сретнав табла која покажуваше кон манастирот св. Богородица, но асфалтниот пат тука завршуваше и продолжуваше по калдрма...
Си викам “мечка стра, мене не стра” и продолжувам по калдрмата...
Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010046

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010050

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010052

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010053

и така се до манастирот...

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010045

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010044

Инаку, преубаво место, зелени ливади (дури и во сред зима) и дабова шума...
Продолжувам понатаму, едноставно неможев да се сопрам. Патот води се погоре и погоре, се до моментот кога му го видов крајот...

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010047

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010049

и така, сонцето веќе ги покажуваше своите последни зраци, а исто и јас, налево круг и правец накај дома, на топла супа и прегратка со невестата I love you

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Bozik2010051

До следната вожња... santa
dvormak
dvormak

Number of posts : 141
Age : 45
Location : Скопје
Motorcycle : Kawasaki KL650- Tengai
Registration date : 2009-01-20

View user profile http://www.asmotors.mk

Back to top Go down

Скопска Црнагора... 7.01.2010 Empty Re: Скопска Црнагора... 7.01.2010

Post  badi on Fri Jan 08, 2010 2:12 pm

cheers ubo ubo brat Wink
badi
badi

Number of posts : 47
Age : 46
Location : Skopje-Macedonia
Motorcycle : Regal Raptor SPT 350
Registration date : 2009-01-20

View user profile http://www.myway-badi.com.mk

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum